Sowwah Square w Abu Dhabi – połączenie tradycji z nowoczesnością

Ostatnio pokazywałam Wam jeden z projektów pracowni Pani Marthy Schwartz, który został zrealizowany w Pekinie – Technology Business District.  Dzisiaj natomiast przenosimy się do Abu Dhabi, czyli do stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Znajduje się tutaj Sowwah Square, który jest swoistym połączeniem tradycji z nowoczesnością.

Sowwah Square – inspiracje

Architekci krajobrazu przy tworzeniu tego projektu, czerpali inspirację z natury i dziedzictwa kulturowego Półwyspu Arabskiego. Co ciekawe, w swojej pracy wykorzystali nawiązanie do wydm, tradycyjnego systemu nawadniania (Afladż)[1] oraz wzorów znajdujących się na Beduińskich tekstyliach. W projekcie zobaczyć możemy również nawiązanie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, objawiające się przede wszystkim prostymi formami ciętych żywopłotów.  Architektura krajobrazu Zjednoczonych Emiratów Arabskich czerpie bardzo dużo inspiracji z królewskich, barokowych ogrodów spotykanych dawniej we Francji. Obok tych historycznych i kulturowych nawiązań jest nowoczesna konstrukcja integrująca te elementy, tworząc trwały i chłodny mikroklimat, który w tym regionie jest na wagę złota.

[1] Systemy irygacyjne afladż – jest to system podziemnych kanałów nawadniających. Systemy te funkcjonują od V w. n.e., czerpiąc wodę z głębokich podziemnych źródeł i rozprowadzając ją podziemnymi kanałami na pola uprawne dzięki sile grawitacji. Pięć z ponad 3 tysięcy działających systemów tego typu zostało wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO

Konstrukcje roślinne i nawierzchnie

Jak mogliscie zobaczyć już na zdjęciach, istotnym elementem całej kompozycji są duże, zielone konstrukcje roślinne znajdujące się na placu głównym. Rośliny oraz ich geometryczna struktura zostały zaprojektowany tak, aby zielone pochylnie wytrzymywały porywy północno-zachodniego wiatru z Zatoki Perskiej, zwanego Szamal[2].

[2] Szamal  – wiejący z kierunków północnych i północno-zachodnich, gorący, suchy, i często gwałtowny wiatr występujący w rejonach Półwyspu Arabskiego, zwłaszcza w dolnej części Eufratu i Tygrysu oraz w Zatoce Perskiej.

Mi bardzo podoba się to, że nasadzenia roślin wraz ze wzorem chodnika tworzą kalejdoskop dynamicznie zmieniający krajobraz. Domyślam się, że projektantom zależało również na tym, aby ten widok można było podziwiać z wieżowców znajdujących się obok projektowanego założenia. I moim zdaniem, udało się to znakomicie! :)

Ważne jest również to, że żelbetowe wieżowce w połączeniu z konstrukcjami zielonej przestrzeni, tworzą praktycznie bezwietrzne korytarze w których umieszczone są chodniki dla pieszych. Jak widzicie na zdjęciach, dekoracyjny wzór zielonych konstrukcji w połączeniu z nawierzchniami imituje wzór dużego dywanu.

Sam proces projektowy w doborze materiałów na pewno był skomplikowany i pracochłonny, bo trzeba było dobrać nie tylko odpowiednią kolorystykę, lecz również szerokość poszczególnych pasów. Zobaczcie z reszta jak wyglądały rozłożone materiały jednej z opcji, którą projektanci brali pod uwagę.

Elementy wodne

W celu dodatkowego zdynamizowania przestrzeni w Sowwah Square, oprócz mozaikowej nawierzchni, projektanci zaproponowali również skonstruowanie zbiorników wodnych. Umieścili je w długiej, kamiennej ławce z roślinami. Oczywiście dodatkowym plusem jest to, że zabieg ten umila odpoczynek przechodniów bliskim kontaktem z wodą.

Interesujące jest również samo teksturowanie ławki, które tworzy dynamiczny efekt przepływu wody.

W celu maksymalnego wykorzystania ograniczonych zasobów, projekt zakładał zmniejszenie parowania, a sam układ wąskiego kanału miał nawiązywać do wcześniej wspomnianego systemu nawadniania starożytnego Bliskiego Wschodu.

Oświetlenie

A nocą, dzięki zaprojektowanemu oświetleniu przestrzeń z siedziskiem emanuje ciekawą poświatą, która dodatkowo podkreśla charakter projektowanego terenu.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć Wam, że ten projekt otrzymał złotą nagrodę LEED za innowacyjny i zrównoważony design. Strome nachylenie zielonych konstrukcji sprawia, że przestrzeń biologicznie czynna jest 1,45 razy wyższa niż poziomej zieleni. Dodatkowo pionowe nasadzenia, dzięki technicznym rozwiązaniom mogą korzystać w 100% z wody do nawadniania, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza w tym klimacie :)

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zobaczyć jak na żywo wygląda Sowwah Square. A jak tylko taki dzień nastąpi to na pewno zdam Wa relacje :D

A może Wy widzieliście ten plac na żywo? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach!