Beiluo Bay Cliff Pool zaprojektowany przez Bonjing Landscape

Projekt zlokalizowano na południowo-zachodnim krańcu wyspy Hailing, która znajduje się w mieście Yangjiang, w prowincji Guangdong. Cliff Pool cieszy się opinią „rzeki Beidai na południu” i „Hawajów na wschodzie”. W przyszłości wyspa ma zostać przekształcona w ogromny, kompleksowy projekt kulturalno-turystyczny. W ramach tego powstaną budynki mieszkalne, wille, hotele wypoczynkowe, kompleksy handlowe, nadmorskie obiekty sportowe, teatr wodny i park wodny dla dzieci. Dodatkowo powstanie park terenów podmokłych, ulica w stylu barowym, park zdrowia oraz inne miejsca rozrywki i wypoczynku.

Po wielu wizytach w terenie, poszukiwaniach i obserwacjach, projektant w końcu odkrył południowy klif o znacznym potencjale rozwoju. Geologiczne ukształtowanie terenu spełniło warunki zabudowy oraz zapewniło najlepszą orientację i widok. Basen z trzech stron jest otoczony górami, a od południa wychodzi na morze, zajmując powierzchnię prawie 3000 metrów kwadratowych. Budowa trwała 15 miesięcy i kosztowała prawie 40 milionów juanów (ok. 24 milionów złotych).

Natura w parze z działaniami człowieka

Dzięki nowoczesnemu, minimalistycznemu podejściu i nieskończonej tęsknocie za wspaniałą, naturalną scenerią, projektant dążył do „umieszczenia” basenu na stromym klifie przy użyciu najmniejszej interwencji ekologicznej. Basen ściśle związano go z otaczającymi górami i zasobami środowiska morskiego, pozwalając odwiedzającym na prawdziwy krajobraz morza i nieba.

Basen na klifie wyspy skierowano na południe i opiera się o górę na północy. Pozwala to odwiedzającym zmierzyć się z najdelikatniejszą i najczystszą morską bryzą i obserwować sceny słońca. Dodatkowo można podziwiać wschodzący księżyc na wschodzie i zachodzący na zachodzie, a także pływy wznoszące się i cofające wieczorem. Ale przede wszystkim poczuć cud oraz wielkość natury.

Płytki basenowe w kolorze jasnoniebieskim, odzwierciedlają orzeźwiający niebieski połysk pod załamaniem światła słonecznego i powierzchni wody. Jednocześnie tworzą pewną różnicę kolorów z niebieskim morzem, wzbogacając poziom koloru powierzchni morza i przynosząc niezapomniane wizualne przyjemności dla turystów. Zieloną przestrzeń wokół basenu obsadzono unikalnymi palmami, tj. Hyophorbe lagenicaulis, Pandanus utilis Borg, Wodyetia bifurcata A.K.Irvine, itp. Harmonijnie łączą się one z rodzimymi zbiorowiskami roślinnymi otaczającymi góry i klify, a jednocześnie emanują silnym subtropikalnym stylem wakacyjnym.

Najwyższa przyjemność

Cliff Pool sprawia nieodparte wrażenie latającego nad klifem. Z wysokości 20 metrów rozpościera się widok na morze, a rozmyta granica sprawia, że woda z basenu wydaje się być połączona z Morzem Chińskim. Podczas pływania, można doznać najlepszej i najczystszej morskiej bryzy. Podczas oglądania wschodu i zachodu słońca, można czuć słońce i światło gwiazd, zapomnieć o wszystkich kłopotach i presji, i mieć najbardziej niezapomniany, wspaniały czas.

Niezwykły świat gór i mórz dodatkowo rozświetla Cliff Pool, tym samym, przyprawiając turystów o nisamowite doznania. Proste linie, biel i nieskazitelna woda w basenie zapewniają swobodne, prywatne i komfortowe środowisko wakacyjne. Można cieszyć się luksusowymi apartamentami z widokiem na ocean, skosztować lokalnych potraw i cieszyć się basenem położonym na krawędzi klifu. Ponadto goście relaksując się w basenie mogą podziwiać piękny i bezkresny krajobraz morski.

Założenia projektu

Od etapu planowania projektu, podejmowania decyzji projektowych i realizacji, zespół projektów stawiał czoła i rozwiązywał jedno ogromne wyzwanie za drugim. Pierwszym z nich było poznanie i ocena warunków panujących w miejscu budowy. Wymagało to od projektantów wielokrotnego badania i odkrywania topografii oraz geologii, ale także wykonywania precyzyjnych obliczeń mechanicznych konstrukcji. Celem było także zapewnienie bezpieczeństwa w realizacji projektu. Po drugie w celu przezwyciężenia warunków klifu, zapewniając ochronę otaczającego środowiska, budowa nie wykorzystywała dużych urządzeń mechanicznych do wspomagania operacji. Większość prac budowlanych zakończono siłami człowieka oraz poprzez ręczną instalację.

Zespół projektowy poprzez częste eksploracje terenu oraz zrozumienie roślin, zidentyfikował potrzebę utrzymania obszaru i zakresu rektyfikacji w procesie projektowania. Zachował nie tylko dużą liczbę istniejących drzew i krzewów, ale również poprzez kolokację roślin i struktury krajobrazu, znalazł wyróżniającą cechę każdej przestrzeni, zapewniając tym samym jedność z doświadczeń wizualnych.

A Wam jak podobała się podróż po tym cudownym basenie? :)

14 lipca 2021|Ciekawe miejsca, Lifestyle, Podróże|0 komentarzy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments