Gryka zwyczajna – białe kwiaty w polskim krajobrazie

Jak mogliście zauważyć w moim wpisie o facelii błękitnej  w polskim krajobrazie oprócz lasów,  łąk czy jezior możemy spotkać również piękne, kolorowe pola uprawne. Facelia już wiecie, że jest fioletowa, teraz natomiast chcę Wam pokazać grykę zwyczajną, która tworzy piękne, białe łany.

gryka zwyczajna

Gryka zwyczajna – uprawa

Gryka zwyczajna to roślina jednoroczna, dorastająca do wysokości 60 cm, jej łodyga początkowo zielona, czerwienieje w okresie kwitnienia, a przypada on od lipca do sierpnia.
 .

Gryka zwyczajna Green Design_01

Historia

Zaczęto ją uprawiać już 2000 lat przed naszą erą w górskich regionach północnych Indii, skąd rozpowszechniła się na niemal całe Chiny, Koreę oraz Wyspy Japońskie. Do Europy trafiła na przełomie XII i XIII wieku za sprawą Tatarów, najeżdżających wielkie obszary naszego kontynentu. Kwiaty gryki mają kolory od białego, poprzez odcienie różu aż do czerwonego, a owocami są orzechy o trójkątnym kształcie i ostrych krawędziach. Czyli jak możecie domyślać się, owocem jest tak zwana ‚kasza gryczana’, która powszechnie dostępna jest w naszych sklepach :)

Gryka zwyczajna Green Design_02

Gryka zwyczajna – źródło zdrowia

Jak to bywa z wieloma zdrowymi rzeczami, albo się to kocha albo nienawidzi. Podobnie jest z kaszą gryczaną, która w naszym kraju jest niestety wciąż niedoceniana i jej spożycie, mimo że powoli rośnie, nadal jest zbyt niskie. A co ciekawe, jest to jedna z najbardziej wartościowych roślin zbożowych uprawianych przez człowieka.  Dietetycy, a nawet lekarze zalecają wprowadzenie wyrobów z ziaren gryki do naszej diety ze względu na bogactwo składników odżywczych.
Z informacji, które udało mi się odnaleźć, wynika, że znajdziemy w niej między innymi:
  • białka, sięgające nawet 18 procent składu rośliny
  • węglowodany oraz błonnik pokarmowy
  • witaminy i składniki mineralne, których zawiera prawdziwe bogactwo, szczególnie tych z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina oraz pirydoksyna
  • małe i niepozorne ziarna gryki mają w swoim składzie także wiele związków bioaktywnych oraz przeciwutleniaczy

Smak jak wiadomo jest dość specyficzny i zapewne nie każdemu odpowiada. Jeżeli zatem w smaku gryka zwyczajna Wam nie podpasuje, to zawsze możecie nacieszyć oczy tym, jak wygląda podczas kwitnienia :)

 . .

Pole na którym rosła gryka zwyczajna odkryliśmy z Krzyśkiem przypadkowo, podczas naszego wyjazdu do Jałówki, gdzie poszukiwaliśmy ‚złotej godziny’. Co kryje się pod tą nazwą, opowie Wam w kolejnym wpisie sam Krzysiek, który w swoich artykułach będzie odkrywał przed Wami wiele ciekawostek fotograficznych.

A na sam koniec jeszcze parę zdjęć Krzyśka :)

Jeżeli chcecie zobaczyć więcej zdjęć z naszej sesji, to zapraszam Was bezpośrednio na stronę Krzyśka www.krzysztofjezyna.com, który na co dzień, zawodowo zajmuje się fotografią okolicznościowa, portretową i artystyczną. Na naszym blogu będzie pokazywał, że fotografia to sztuka, która jest w zasięgu ręki każdego z Was, jeżeli tylko macie chęci i czas na spacer z aparatem :)

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

23 sierpnia 2017|Ciekawe miejsca, Fotografia, Krajobrazy, Lifestyle, Przemyślenia|0 komentarzy