Projekt altany nad jeziorem w Tomaszkowie

Pamiętacie o naszej inwentaryzacji pod Olsztynem w Tomaszkowie? Dzisiaj przedstawiam Wam finalny projekt altany nad jeziorem :) Przy tworzeniu tego projektu musiałyśmy przede wszystkim kierować się spadkami terenu, które w tym przypadku były bardzo duże (miejscami nawet 5m). Nam to oczywiście przeszkodą nie było, mogę powiedzieć, że wręcz przeciwnie ;) Już na miejscu w naszych głowach pojawiły się pierwsze wizje jak można byłoby te spadki wykorzystać w projekcie.

Po naszych pomiarach następnym etapem, było stworzenie dwóch plansz koncepcyjnych projektowanej altany. Główną ideą podczas projektowania tego obiektu w obu wersjach było otwarcie na piękny widok jeziora, funkcjonalność oraz stworzenie przyjemnych warunków do wypoczynku. Tak jak wspomniałam wyżej, w projekcie została uwzględniona zastana rzeźba terenu, czyli skarpa tuż przy linii brzegowej. Biorąc pod uwagę te wszystkie aspekty stworzyliśmy dwie wersje, które wyglądają następujaco:

Wersja 1

Wersja 2

Wersja ostateczna

Finalnie została wybrana wersja numer 2, którą Wam teraz pokrótce opiszę.

Budynek wraz z przylegającymi do niego elementami został zaprojektowany tak, by wyodrębnić w nim najważniejsze funkcje.  Sercem altany jest oczywiście kuchnia z jadalnią znajdująca się w głównej części bryły. Połączyłyśmy ją z salonem wypoczynkowym, który znajduje się na wysuniętym tarasie.

Kuchnia z jadalnią

Część kuchenna składa się z długiego blatu roboczego ze zlewem, pod którym znajduje się przestrzeń na lodówkę oraz szafki kuchenne. Nad nim jest miejsce na wiszącą szafkę z suszarką do naczyń, a obok niej umieściliśmy dwie półeczki. Kolejna część przylegająca do szafek to miejsce z piecem do pizzy i chleba. Możecie zauważyć różnice w lokalizacji tego pieca względem wizualizacji koncepcyjnych. Zmieniliśmy ją, ponieważ Inwestorzy chcą ‚zamknąć’ altanę przeszklonymi drzwiami i ze względów bezpieczeństwa zaproponowaliśmy lokalizację pieca w rogu altany. Cała przestrzeń kuchenna znajduje się pod zadaszeniem.

Obok pieca do pizzy zaprojektowaliśmy przestrzeń z kuchnią węglową, która jest stylizowana na dawne ‚letnie kuchnie’, gdzie kiedyś przygotowywano potrawy. Tuż obok, pod blatem zaproponowaliśmy miejsce na przechowywanie drewna. Część ścianek w altanie wyłożona jest szklanymi płytkami. Materiał ten dzięki połyskującej powierzchni ma nie tylko optycznie powiększać przestrzeń altany, ale również odbijać piękny widok jeziora. Chodziło nam o to, aby podczas przygotowywaniu potraw, osoba odwrócona tyłem do jeziora mogła go oglądać, chociaż przez pryzmat odbicia w płytkach.

Tuż przy części kuchennej znajduje się miejsce na duży stół i krzesła – czyli część jadalniana. Obszar ten połączony jest z częścią wypoczynkową, dzięki czemu ustawienie mebli wypoczynkowych wraz ze stołem jest dowolne i zależy tylko i wyłącznie od preferencji użytkowników.

Część wypoczynkowa

Taras z meblami posiada szklaną barierkę, dzięki czemu przestrzeń ta zachowuje wymogi bezpieczeństwa i dodatkowo nie zasłania pięknego widoku.

Drewniany taras

Pod główną częścią altany znajduje się puste miejsce, które można zaaranżować jako pomieszczenie gospodarcze. Tuż obok niego znajduje się niewielki taras z fotelami typu ‘cocoon’, gdzie można się wygodnie rozsiąść i podziwiać widok na jezioro. Dodatkowo na tych fotelach można siedzieć nawet przy delikatnym deszczu, ponieważ część z górnym tarasem altany została wysunięta, by nad tą przestrzenią stworzyć niewielki daszek.

Miejsce z ogniskiem

Obok altany znajduje się obniżenie, w którym ulokowano część z paleniskiem i ławkami do siedzenia. Schody prowadzące do paleniska ułatwią sprawną komunikację z częścią kuchenną i jadalnianą. Jako paleniska można użyć gotowego modelu oraz ustawić dodatkowo nad nim ruszt lub kociołek węgierski na trójnogu.

Tuż obok obniżenia zaprojektowano donice, które mogą pełnić funkcję zielnika, dzięki czemu zioła będą w zasięgu ręki.

Ogrodowa wędzarnia

Przy altanie została wydzielona przestrzeń z miejscem na ogrodową wędzarnię.

W bliskim sąsiedztwie wędzarni zaprojektowano blat kuchenny, pod którym można umieścić drewno z drzew owocowych, które posłuży do wędzenia potraw. Po prawej stronie wędzarni proponujemy „szafkę”, której można używać do zawieszania wyrobów. Na dole tego słupka należy umieścić wtedy pojemnik ze stali kwasoodpornej, który łatwo będzie wyczyścić w razie zabrudzenia.

Biorąc pod uwagę spadek terenu przy altanie zaprojektowano schodki, które schodzą aż do pomostu kończącego się na jeziorze.

I co sądzicie o naszym projekcie? A może chcielibyście żebyśmy zaprojektowali Wam altankę lub nawet cały ogród? Jeżeli tak, to zapraszam Was do kontaktu ze mną mailowo:

karolina@green-design.com.pl

lub telefonicznie 603 444 128

Postaram się odpowiedzieć na wszelkie Wasze pytania :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz