Tort z żywymi kwiatami – inspirujący, słodki trend w cukiernictwie

Tort – to on jest jedną z głównych atrakcji urodzin, wesel, imienin, czy też innych ważnych momentów w naszym życiu. Według wielu osób, torty z kwiatami będą głównym trendem w 2020 roku. Ja osobiście myślę, że zostanie on z nami na trochę dłużej ;) ale to świetnie, bo torty z kwiatami wyglądają naprawdę obłędnie! Poniżej znajdziecie inspiracje na wiele dekoracji z kwiatów, a dzięki uprzejmości Pracowni Artystycznej Skarzyński z Kazimierza Dolnego mogłam wykorzystać niektóre zdjęcia z Ich strony internetowej do przygotowania poniższego wpisu. Życzymy wszystkim miłego czytania (i podziwiania)!

Jakie kwiaty wybrać?

Tak naprawdę można wykorzystać każde kwiaty, jakie tylko wpadną Wam w oko ;) Nie bójmy się wyjść do ogrodu czy na balkon i zerwać swoje ulubione kwiaty do dekoracji tortu. Bawcie się formą, kształtem, rozmiarem. Będę bardzo szczęśliwa, jeśli kogoś z Was zainspiruję do działania!

Lilak pospolity czyli ‚Bez’

Mimo, że sezon na niego już minął, to warto wspomnieć o lilaku jako dekoracji tortów. Jego pojedyncze kwiatki są dosyć drobne, więc mogą posłużyć jako delikatny element niewielkiego tortu. Za to cały, duży kwiatostan może być bardzo efektywnym elementem dekoracji :)

Hortensja

Jej kwiaty kojarzą się z dostojnością. Te niebieskie są moim faworytem, może też dlatego pojawiły się w poniższych inspiracjach. Od zawsze zachwycają mnie swoją formą i kolorami. Kojarzą mi się też z wakacjami w Holandii jeszcze za czasów liceum – było tam zawsze pełno ogromnych hortensji w niemal każdym ogrodzie.

Piwonia

Króluje obecnie w ogrodach i domowych wazonach jako bukiet. Jej piękne, dorodne kwiaty potrafią przyprawić o brak tchu i bezgraniczny zachwyt. Zerknijcie na poniższe zdjęcie jak cudownie prezentują się nie tylko w ogrodzie, ale i na torcie!

Lawenda

Lawendę zna każdy i wykorzystuje się ją do wielu rzeczy, w tym także do dekoracji tortów. Jej subtelne gałązki można wykorzystać na setki sposób układając na torcie. Wykorzystajcie swoją wyobraźnię ;)

Bratki

Cudowne maleństwa, które dodają sporo koloru. Są świetnym tłem dla jednokolorowej bazy, jak biała czy czarna masa. Będą dobrze prezentować się na tych mniejszych tortach, ale można się przy nich więcej wykazać kreatywnością :)

Róże

Eleganckie kwiaty, we wszystkich kolorach tęczy, a dekoracje z nich są klasą samą w sobie. Są chyba najczęściej wykorzystywanymi kwiatami do dekoracji, szczególnie przy tortach ślubnych. Jednak różnorodność ich kolorów pozwala na to, aby dopasować dekorację z nich do okoliczności.

W kolorach lata

Ohh to są zdecydowanie kolory lata! Dekoracje wyglądają tak cudownie, że szkoda byłoby je zepsuć krojąc tort. Mnóstwo żółtych i pomarańczowych kwiatów sprawia, że dekoracja jest bardzo słoneczna. Niebieskie i fioletowe kwiaty wprowadzają kolejne plamy kolorystyczne, które jak się okazuje, idealnie ze sobą współgrają.

Naked cake

Trend ten króluje na wszelkich imprezach od dłuższego czsu. Jednak jego dobra sława wcale z czasem nie przemija! Można zobaczyć w internecie mnóstwo inspiracji na każdą porę roku, każdą okazję oraz w każdym stylu. Technika ta jest z czasem dopracowywana, aby torty robiły jeszcze lepsze wrażenie.

Drip Cake

W tłumaczeniu oznacza to po prostu ociekające ciasto :) Chodzi tutaj głównie o polewę, która swobodnie ścieka po bokach ciasta, tworząc różnej długości „sopelki”. Dodając do tego dekoracje z owoców i kwiatów całość wygląda baaardzo smakowicie. Dla fanów pieczenia i dekoracji wrzucamy link (tutaj) do tutoriala, jak wykonać drip cake i ozdobić go świezymi, białymi różami.

 

Źródło: Pracownia artystyczna Sarzyński

Słodki minimalizm

Nie zawsze kwiatów musi być dużo, żeby robiły efekt wow. Czasem jeden kwiat potrafi zrobić większe wrażenie, niż cały bukiet powtykany w tort. Kwiatom mogą towarzyć także liście, które wprowadzą trochę zieleni. Efektowne, ale z minimalną dekoracją, która zapiera dech. Do tego typu dekoracji idealnie pasuje magnolia, kwiaty piwoni, lawenda oraz gipsówka.

Źródło: Pracownia Artystyczna Sarzyński

Małe dzieła sztuki

Ohh chciałoby by się na nie patrzeć godzinami, ale i spróbować od razu! Jestem strasznym łasuchem, szczególnie jeśli chodzi o słodycze, więc też nigdy ich nie odmawiam. I jak widze takie cuda, to wyobrażam sobie, że muszą nie tylko genialnie wyglądać, ale także wybornie smakować. Tort z całym bukietem kwiatów na górze, kwiaty połączone z makaronikami, piękne kwiaty „spływające” po torcie. Podziwiam ludzi, którzy mają tak bogatą wyobraźnię i takie zdolności, aby tworzyć takie tortowe cuda.

Prawie jak prawdziwe

Kwiaty wykonane z masy cukrowej mogą być idealnym zastąpieniem tych prawdziwych. Do tego, mogą wręcz idealnie je przypominać! W pierwszym chwili, jak zobaczyłam te wykonane przez Pracownię Artystyczną Surzyński, myślałam, że są prawdziwe. Dopiero czytając dokładnie opis okazało się, że zostały wykonane właśnie z masy cukrowej. Moje serce skradły w 100%!

Źródło: Pracownia Artystyczna Sarzyński

Gorąco zachęcamy Was do odwiedzenia strony Pracowni Artystycznej, bo bardzo cenimy ludzi z pasją i zamiłowaniem do tego, co robią, a oni właśnie tacy są :) A może czyta nas ktoś, kto sam tworzy takie cuda? Podzielcie się swoimi wykonaniami w komentarzach!

16 czerwca 2020|DIY ;), Lifestyle, Praktyczne porady|0 komentarzy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments