Truskawki (Fragaria × ananassa Duchesne) – letnia skarbnica witamin

Truskawki to wyczekiwany smak lata, którym już niedługo będziemy mogli cieszyć się w pełni. Owoce te są krzyżówką dwóch gatunków poziomki – poziomki wirginijskiej, pochodzącej z Ameryki Północnej, oraz poziomki chilijskiej. Zaszła ona przez przypadek, więc mało brakowało, abyśmy nigdy nie poznali ich smaku!

Ciekawostka: owoce truskawki

Czerwona część truskawki, którą tak chętnie spożywamy, jest rozrośniętym dnem kwiatowym. Właściwym owocem są malutkie pestki znajdujące się na jej powierzchni. Warto wspomnieć, iż szypułki truskawek również są jadalne.

 Wartości odżywcze truskawek

Truskawki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na ich wartości odżywcze. W związku z tym, że w ponad 90% składają się z wody, ich kaloryczność jest bardzo niska. W 100 g truskawek znajdziemy 33 kcal oraz 1,8 g błonnika pokarmowego.

Z pewnością niewiele osób jest świadomych faktu, że truskawki są dużo bardziej bogate w witaminę C niż cytryna – a i zdecydowanie chętniej sięgniemy po ich większą ilość ;). Spożycie dwóch garści truskawek pozwoli nam pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Owoce te posiadają również niski indeks glikemiczny, równy 40, co czyni je odpowiednimi dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.

Truskawki a wpływ na zdrowie

Jeśli powyższe informacje nie przekonują Cię, aby wykorzystać truskawkowy sezon w pełni, owoce te mogą zaoferować jeszcze więcej. Ze względu na zawartość antyoksydantów, takich jak kwas elagowy, antocyjany czy kemferol, owoce te mogą okazać się pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym oraz układu sercowo-naczyniowego. Prócz tego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, ich spożycie korzystnie wpływa na perystaltykę oraz zdrowie jelit.

Truskawki poza sezonem

Sezon na truskawki, choć tak wyczekiwany, trwa krótko. Poza sezonem natomiast, ceny oraz smak świeżych truskawek pozostawiają wiele do życzenia. Warto więc zaopatrzyć się w ich większe ilości w trakcie sezonu i zamrozić. Mrożone owoce idealnie nadają się do domowych sorbetów, gęstych shake’ów, owsianek czy ciast. Proces ten nie pozbawia również warzyw i owoców cennych składników odżywczych.

Crumble, czyli truskawki zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki (4 porcje):

  • 400 g świeżych truskawek lub innych letnich owoców
  • 60 g płatków owsianych lub 40 g płatków owsianych plus 20 g mąki kokosowej
  • 30 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • łyżka cukru trzcinowego lub 5-6 daktyli
  • listki mięty

Przygotowanie:

  1. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki kruszonki czyli płatki, mocno schłodzony olej kokosowy i cukier trzcinowy, po czym miksujemy.
  3. Truskawki równomiernie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na około 20 minut.
  4. Po wyjęciu z pieca delikatnie studzimy, posypujemy świeżą miętą.

Sałatka z truskawkami i ricottą

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 3 garście roszponki
  • 150 g sera ricotta*
  • 4 łyżki płatków migdałów

Winegret miodowo-imbirowy:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki.
  2. Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na 2 salaterkach i posypać truskawkami, łyżeczką wyłożyć ser.
  3. Wymieszać składniki winegretu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać do sałatce.
  4. Posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

 

Piśmiennictwo:

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Truskawka
  • Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 2017
  • Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P. i wsp.: Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, Med Rodz 2017, 20, 48-52
  • Przepis na truskawkowe crumble: https://okiemdietetyka.pl/crumble-truskawki-owsiana-kruszonka/
  • Przepis na sałatkę z truskawkami i ricottą: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-truskawkami-i-ricotta
4 czerwca 2020|Lifestyle, Praktyczne porady|0 komentarzy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments