Jesień w Green Design
Co prawda sezon jesienny klimat nie spowalnia naszych działań projektowych, wręcz przeciwnie, bo to właśnie jesienią nasi Klienci myślą z jakimi pracami ruszyć na wiosnę. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla Klienta – planowanie pięknego, kwitnącego ogrodu jest bardzo dobre na jesienną chandrę, oraz dla na Nas – kiedy to w jesiennym zaciszu biura na spokojnie powstają coraz to nowe koncepcje oraz projekty. Ale dziś nie o tym. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na nasze małe przyjemności, które umilają nam jesienne projektowanie. Architekci krajobrazu polecają – kawa dyniowa!
Kawa dyniowa zwana potocznie w kawiarniach Pumpkin Spice Latte
Pomysł na dyniową kawę zrodził się oczywiście po naszym cyklu dyniowych wpisów, można powiedzieć, że dynia za mną chodziła! W domu nagotowany garnek zupki dyniowej, a w biurze postawiłyśmy na dyniową kawę.
Prezentowana w dzisiejszym wpisie kawa dyniowa nie jest oczywiście idealną wersją, na pewno nie jest to klasyczne latte :) Do profesjonalnego baristy mi daleko, ale liczą się walory smakowe (i tego się trzymajmy :)!) a w tej kwestii nie było już tak źle – aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną. Bardzo dobrze się komponuje z kreśleniem koncepcji w AutoCad’zie czy też modelowaniem w 3 ds Max’ie, to na bazie własnych doświadczeń, ale myślę, że idealnie wpisze się też w jesienny wieczór pod kocykiem z dobrą książką lub też pozytywnie zaskoczy znajomych, którzy wpadną na niedzielną kawę (do tego jeszcze przydało by się ciasto dyniowe, ale o tym kiedy indziej ).
Kawa dyniowa według Green Design
Samo przygotowanie kawy do podania nie jest niczym skomplikowanym. Wcześniej jednak trzeba przygotować syrop korzenno- dyniowy, jest to nieco czasochłonne, ale możemy go zrobić więcej i przechowywać w lodówce.
Syrop korzenno- dyniowy ( ok. 200 ml.)
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
- 1/3 szklanki purée z upieczonej dyni
Akcesoria:
- sitko oraz kawałek gazy metrowej
I do dzieła:
- Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz ekstrakt z wanilii. Gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut.
- Przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
- Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone . Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. I gotowe!
Dyniowa kawa home made
Teraz pozostało nam zaparzyć kawę oraz spienić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym, spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Smacznego!
Syrop i kawa do wypróbowania! Koniecznie ! Pozdrawiam ciepło!
Pani Agnieszko dzisiejsza aura jak najbardziej sprzyja takim testom :) do tego koc i dobra książka i piątkowy wieczór zorganizowany:) Polecam zrobić podwójną a nawet potrójną porcję syropu – nasz rozszedł się błskawicznie!