Pierniki „Last minute” – inspiracje na świąteczne wypieki

W poprzednim wpisie o zapachu świąt wspominałam Wam o piernikach. Zapach piernika jest nieodłącznym elementem świąt, zazwyczaj jednym z pierwszych, bo żeby te cudne korzenne ciasteczka zmiękły muszą swoje odleżakować, więc piecze się je znacznie wcześniej. My co prawda podamy Wam dziś przepis na pierniki „last minute”, które są miękkie od razu po upieczeniu. Ale na początek pokażę Wam jak możemy osłodzić sobie święta pierniczkami – jak je ozdobić, jak wykorzystać w świątecznych dekoracjach.

green-design-blog_pierniki-1 green-design-blog_pierniki-2

Pierniki – małe dzieła sztuki

„Aż szkoda jeść” mówiła moja mama co święta, wyciągając coraz to nową porcję pierników z puszki. A ja zawsze kwitowałam to stwierdzeniem, aby były tak smaczne jak ładne . Czy były? …no oczywiście! Któż by śmiał powiedzieć, że nie  :) Ale przyznam się Wam, że do dziś mile wspominam ten przedświąteczny czas spędzany na zdobieniu pierniczków, jest to fajna rodzinna zabawa, za którą tęsknię przygotowując teraz święta w odwiecznym biegu. Może w tym roku się uda … Garść inspiracji jest już gotowa – zobaczcie!

green-design-blog_pierniki-4 green-design-blog_pierniki-5 green-design-blog_pierniki-6 green-design-blog_pierniki-7 green-design-blog_pierniki-8 green-design-blog_pierniki-9 green-design-blog_pierniki-13

Piernik wielofunkcyjny

Pierniczki oprócz tego, że smaczne, jak widzicie są też piękne! Warto to wykorzystać w detalach świątecznych. Zobaczcie jak uroczo możemy udekorować nasz świąteczny stół czy też potrawy.

  • dekoracje świątecznych ciast

green-design-blog_pierniki-10 green-design-blog_pierniki-11 green-design-blog_pierniki-12

  • dekoracje świątecznych stołów

green-design-blog_pierniki-18 green-design-blog_pierniki-19 green-design-blog_pierniki-20 green-design-blog_pierniki-22 green-design-blog_pierniki-23

  • piernikowe domki

green-design-blog_pierniki-21 green-design-blog_pierniki-28

  • piernikowe choinki

green-design-blog_pierniki-24 green-design-blog_pierniki-25

  • inne piernikowe dekoracje

green-design-blog_pierniki-26 green-design-blog_pierniki-29 green-design-blog_pierniki-30
Pierniki Last minute *

Składniki na około 55 pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

green-design-blog_pierniki-14

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, powoduje to dodatek miodu. By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci. Najlepszym sposobem jest schowanie ciasteczek do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek lub kromką chleba. Trzeba pamiętać żeby wymieniać jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

green-design-blog_pierniki-17

A do tego polewa lukrowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)

Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru.

 

*przepis zaczerpnięty z bloga kulinarnego Moje Wypieki, przetestowany przez Green Design :)

green-design-blog_pierniki-27 green-design-blog_pierniki-16 green-design-blog_pierniki-15

 

I jak tam? Zdecydowaliście już na co przerobicie zagniecione ciasto? Pierniczki konsumpcyjne, pierniczki na prezent czy pierniczki do dekoracji? Ja chyba zagniotę trzy porcję na każdą opcję :)

Zapisz

12 grudnia 2016|Bez kategorii, DIY ;), Lifestyle, Praktyczne porady, Przemyślenia|0 komentarzy