Rozgrzewające kawy i herbaty na jesienne wieczory

Jeśli ktoś mnie pyta co wolę: kawę czy herbatę, odpowiedź zawsze jest ta sama – oba napoje kocham bezgranicznie! Kawa zawsze rano, herbata wieczorem. Oba te napoje smakują cudownie jesienią z dodatkiem cynamonu, imbiru czy owoców. We wpisie znajdziecie aż 12 przepisów na rozgrzewające, jesienne napoje. Gwarantuję, że kazdy znajdzie coś w sam raz dla siebie :)

Kawa

Pobudza, podnosi ciśnienie i dobrze smakuje (przynajmniej dla niektórych). Jest możliwa do przygotowania na wiele sposobów i każdy jest w stanie znaleźć swoją ulubioną. Jedni piją ją dla smaku, a inni wyłącznie do pobudzenia. Ciekawostką jest, że kawa działa prozdrowotnie, a jej zalecane dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 5 filiżanek.

Kawa z czekoladą

Składniki:

  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • bita śmietana
  • 3 kostki czekolady
  • 4 łyżki mleka

Kawę rozpuść w 1/2 szkl gorącej wody. Wlej do kubka. W garnuszku rozpuść czekoladę z mlekiem. Wlej do kawy i uzupełnij śmietaną.

Kawa „szarlotka”

Składniki:

  • espresso
  • jabłko
  • łyżka miodu
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • szklanka mleka (zwykłe lub sojowe)

Obierz jabłka, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Jabłka podsmaż na patelni, a następnie zblenduj na gładką masę razem z garścią orzechów włoskich. Miksturę wlej do kubka,dodaj łyżkę miodu, mleko (może być spienione), a na samym końcu dolej kawę. Piankę możesz posypać cynamonem.

Kawa z kardamonem

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 5-6 łyżeczek mielonej kawy
  • kilka łyżeczek słodzika (miodu, syropu z agawy, cukru lub ksylitolu)
  • 1 lub 1/2 mielonego kardamonu

Zagotuj wodę w małym rondelku, dodaj kardamon i gotuj przez chwilę. Po niecałej minucie dodaj kawę i dalej gotuj ok. 3 minuty. Posłodź, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby opadły fusy. Po 5 minutach kawa będzie gotowa.

Pumpkin spice late

Składniki:

  • espresso
  • 2/3 szkl spienionego mleka
  • 2 łyżki syropu korzennego z dynilub 4 łyżki puree z dyni
  • szczypta cynamonu
  • bita śmietana

Na dno wysokiej szklanki wlej 2 łyżki syropu z dyni lub 4 łyżki puree oraz espresso, dolej spienione melko. Wierzch udekoruj bitą śmietaną. Całość posyp cynamonem lub kardamonem.

Kawa z pomarańczą

Składniki:

  • espresso
  • mleko roślinne
  • pomarańcza
  • dowolny słodzik (miód, brązowy cukier, itp.)

Kawę wlej do kubka, dodaj plasterek pomarańczy oraz wybrany słodzik. Dodaj mleko i udekoruj szklankę plasterkiem poarańczy.

Herbata

Czarna, zielona, biała, z cytryną, imbirem lub cynamonem. Herbata – to ona jest królową jesieni. Rozgrzewa, ociepla dłonie, jest możliwa do przygotowania na milion sposobów. Malinowa na przeziębienie, zielona na trawienie, a biała działa antystarzeniowo. Właściwości herbaty jest całe mnóstwo, jednak te jesienne mają szczególne właściwości – rozgrzewają organizm i odpędzają wirusy ;)

Herbata z imbirem

Składniki:

  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • kawałek korzenia imbiru
  • 4 kawałki kory cynamonu
  • pomarańcza
  • 4 gwiazdki anyżu
  • miód

Saszetki z herbatą włóż do rondla, zalej litrem wrzątku, przykryj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Wrzuć do naparu, odstaw na kilka minut. Cytrynę sparz wrzątkiej, wyszoruj. Pokrój w plasterki, połowę z nich wrzuć do naparu, oda sok wyciśnięty z pomarańczy. Posłodź do smaku miodem. Gorący napój rozlej do szklanek, udekoruj korą cynamonu, anyżem i resztą cytryny.

Limonkowa herbata z miodem i imbirem

Składniki:

  • szklanka zaparzonej herbaty
  • 2 plasterki limonki
  • miód
  • szczypta mielonego imbiru

Do gorącej herbaty dodaj limonkę, imbir, miód i … gotowe ;)

Herbata z lipy

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy
  • wrzątek
  • sok malinowy

Do szklanki wsyp kwiaty lipy i zalej wrzątkiem. Zostaw pod przykryciem na 15 minut, po tym czasie dodaj sok malinowy i herbata jest gotowa do wypicia.

Jesienny napar

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • susz z owoców róży
  • suszony rumianek
  • susz z czarnego bzu
  • suszona aronia
  • plaster świeżego imbiru (ok. 1 cm)
  • dwie łyżki soku z malin
  • łyżka miodu

Suszone zioła i owoce zagotuj w garnuszku z wodą. Przelej do szklanki oraz dodaj do wywaru sok z malin i miód.

Zielona herbata z jabłkiem, laską wanilii oraz rodzynkami

Składniki:

  • szklanka zielonej herbaty
  • laska wanilii
  • rodzynki (ok. 10 minut)
  • pokrojone jabłko
  • miód

Zaparz zieloną herbatę, po ok. 5 minutach dodaj laskę wanilii oraz rodzynki. Dodaj miód, a na koniec pokrojone jabłko.

Inne napoje

Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś ekstra :) Nie każdy przepada za kawą, ale woli kakao, więc nie mogło go tutaj zabraknąć. A drugi przepis to coś dla dorosłych na wieczory bez dzieci, bo z alkoholem ;)

Domowe kakao z piankami

Składniki:

  • 2,5 szkl mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
  • cukier
  • cynamon mielony
  • pianki

Dwie szklanki mleka wlej do garnka, dodaj cukier waniliowy. Gotuj na małym ogniu, aż mleko zawrze. Kakao wsyp do szklanki, dodaj odrobinę wody, rozmieszaj. Do gotującego się mleka wlej kakao, energicznie mieszaj. Dodaj cukier, rozlej do kubeczków. Pozostałe mleko spień trzepaczką lub dyszą ekspresu. Umieść na wierzchu, posyp piankami i cynamonem.

Grzane wino z pomarańczami

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 limonki
  • butelka mocnego czerwonego wina
  • 300 ml brandy
  • goździki
  • gałka muszkatułowa
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 4 kawałki kry cynamonu

Pomarańcze i limonki sparz wrzątkiem, pokrój w plastry. W rondlu umieść wino i brandy, podgrzej całość nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj plasterki owoców, goździki oraz gałkę. Wsyp cukier, podgrzej chwilę. Gorące wino rozlej do szklanek, udekoruj korą cynamonu i gwiazdką anyżu.

Może macie swój ulubiony/popisowy przepis na rozgrzewającą kawę lub herbatę? Pochwalcie się nimi w komentarzu :)

6 października 2020|Inspiracje, Lifestyle, Praktyczne porady, Przemyślenia|0 komentarzy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments