Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomału zaplanować świąteczne słodkości. Babki i mazurki będą królować na naszych stołach. A co jeśli można z nich zrobić małe dzieła sztuki? Zapewne wiele z nas ogranicza się do dekoracji z lukru, cukru pudru, rozpuszczonej czekolady lub kolorowych posypek. Potrzeba troszkę więcej wkładu i trochę innych ozdób, aby ciasta prezentowały się jak z najlepszej cukierni :) I tak, możecie je wyczarować sami we własnej kuchni, bez nadzwyczajnych zdolności manualnych oraz cukierniczych :) Na blogu pojawił się już wpis o wielkanocnym candybarze – zachęcam Was do kliknięcia w link. Zapraszam Was dzisiaj w podróż po cudownych, kolorowych i przyprawiających o cieknięcie ślinki inspiracji.
W kształcie króliczka czy jajka?
Taka forma deserów robi się coraz bardziej popularna. Szczególnie wieńce oraz liczby symbolizujące wiek osoby świętującej urodziny. Ale jak możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, taka forma również świetnie wpasowuje się w wielkanocne wypieki. Ciasto biszkoptowe jest przełożone kremem, tak jak te tradycyjne, natomiast do dekoracji można użyć makaroników, jadalnych kwiatów, malutkich jajeczek, niewielkich bez, kolorowych posypek czy też czekoladek. Wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je kroić, prawda? :)
Pastelove love
To chyba największy trend wśród wielkanocnych tortów. Pastele są kolorem wiosny, jej delikatności i świeżości. Najwięcej inspiracji w Internecie można znaleźć z wykorzystaniem małych, kolorowych jajeczek. Są układane na górze, po bokach, czy też wkładane do środka, jako „ciasto z niespodziankową zawartością” :)
Wersje na najmłodszych
Ze słodkości wielkanocnych to jednak dzieci mają największą frajdę. Dlatego też cieszą się, jak widzą na stole coś, co jest przygotowane specjalnie dla nich. Tutaj pokażę Wam dosłownie kilka propozycji. Ale to dlatego, żebyście przewinęli post niżej. Tam czeka na Was więcej słodkich rzeczy :)
W prostocie siła
Nie każdy lubi kolorowe torty, z dużą ilością dodatków i ozdobionymi z każdej strony. W prostocie też tkwi ogromna siła. Wystarczy trochę zieleni, kilka skromnych kwiatków lub jeden większy, jeden mały króliczek zamiast 15 albo 3 kolorowe jajka na środku i mamy gotową dekorację :) Myślę, że tutaj dalszy opis jest zbędny.
Króliki w roli głównej
Królik na wielkanocnym cieście? Dlaczego nie :) Czekoladowy, z lukru, z biszkoptu lub jako ciastko maślane. A może mały, drewniany tylko jako sama dekoracja? Wybór należy do Was, ale myślę, że w tym przypadku każdy będzie wyglądał dobrze. Króliczki na cieście są też fajną opcją dla najmłodszych – będą zachwycone mogąc zjeść czekoladowe zwierzątko :)
Torty zdolnej Ani
Poniżej możecie zobaczyć istne dzieła sztuki, które stworzyła Ania – ‚Z cukrem lub bez’ . Zdolnych ludzi trzeba docenić i chwalić, więc postanowiłyśmy z Karoliną, że jest to dobry moment, aby to właśnie uczynić. Dalszy opis jest raczej zbędny, po prostu zobaczcie zdjęcia :) Ania co prawda wybyła nam już na stałe do słonecznej Italii, ale westchnienia tych pięknych i smacznych tortów są nadal w naszej pamięci <3