W poprzednich „dyniowych” wpisach wspominałam Wam o gatunkach i odmianach dyni, jak się okazało istnieją też okazy, o których ja i zapewne Wy też nie mieliśmy pojęcia – biała dynia! W związku z tym , że sezon dyniowy nadal trwa chciałabym wejść z dynią do kuchni :) Sami zobaczcie jak wiele zastosowań ma dynia jadalna. Dziś będzie słodko, słono, ostro, wytrawnie-dla każdego coś miłego.
Jakie właściwości ma dynia jadalna?
Dynia, mimo pulchnego wyglądu, jest uboga w kalorie (10 dag to tylko 28 kcal), a nawet pomaga schudnąć, z powodu dużej zawartości celulozy. Wspiera także naszą urodę, dzięki witaminie E i prowitaminie A. Poza tym, możemy w niej znaleźć pewne zasoby witaminy B2, potasu, magnezu,żelaza i wapnia. Źródłem cennych dla zdrowia składników są też dyniowe pestki, które dostarczają nam cynku, fosforu, manganu, magnezu, kwasów tłuszczowych omega-3 i fitosteroli. Warzywo to jest wskazane przy diecie odkwaszającej organizm i wzmacniającej jego odporność. Niestety nie poleca się go diabetykom, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75). Idealne okazy dyni są dojrzałe, o nasyconej barwie – im bardziej oranżowy miąższ, tym więcej w nim witamin B1, PP i A. Na szczęście, zarówno surowa jak i gotowana dynia zawiera tyle samo cennych wartości.
Dynia w kuchni
Skoro mowa o wartościach odżywczych, warto iść krok dalej i zagłębić się w kulinarne zastosowanie dyni. Oj na prawdę warto! To właśnie ta część posta, przed którą należało się najeść :)
Mam wrażenie, że postrzeganie dyni zmienia się z przemianą pokoleń. Starsze pokolenia kojarzą dynię jako cenne warzywo – pożywne i łatwe w przechowywaniu w zimowych zapasach. Ja z wczesnego dzieciństwa pamiętam Dobrą Wróżkę która wyczarowała Kopciuszkowi dyniową karocę. Dzisiejsza młodzież stawia na dyniowe głowy złowrogo spoglądające na nas w noc Halloween.
Jednak w dobie wszechobecnych programów kulinarnych i mody na kuchenne rewolucje zastosowanie dyni znajdziemy w zupach, ciastach, farszach, sosach, pierogach, plackach, daniach jednogarnkowych i … wielu innych daniach i wypiekach, i to zarówno słodkich jak i wytrawnych – serio można by mówić o tym bez końca! Również pestki dyni stosowane są jako składniki ciast oraz do przygotowania sałatek i innych posiłków. Olej uzyskany z pestek, tłoczony na zimno służy jako dressing do sałatek, dodawany jest do sosów, zup, serów i innych potraw. Krótko mówiąc – dla każdego coś pysznego! Ja uwielbiam dynię w każdej kulinarnej postaci – na słono, na słodko, w zupie, w cieście, w kompocie – ale o tym już chyba wspominałam :)
Co do kompotu to przypomniało mi się jeszcze jedno pokolenie, któremu dynia niestety się przejadła. Doświadczyłam tego na własnej skórze kiedy to z wielkim zadowoleniem ugotowałam dla domowników wielki gar korzenno-dyniowego kompotu. Niestety entuzjazmu nie podzielili moi rodzice, którzy do obrzydzenia pili kompot dyniowy w szkolnych stołówkach i odmówili współpracy :) Ale nie ma tego złego… więcej było dla mnie!
Ale wróćmy do tematu. Dynia w kuchni. Pokażę Wam garść kuchennych dyniowych inspiracji, a myślę, że przepisy na swojego faworyta znajdziecie już sami.
Dynia na słodko
W tym temacie ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia, po moich poszukiwaniach stwierdzam, że dosłownie każde ciasto, ciasteczko i deser a nawet kawę możemy przekształcić na wersję z dynią :)
makaroniki
ciasto dyniowe
muffiny dyniowe
lody dyniowe
sernik dyniowy, tiramisu dyniowe
dyniowy karmel (!)
dyniowe ciasteczka
dyniowe pączki
dyniowe gofry
dyniowa kawa na gorąco i na zimno, gorąca czekolada
dyniowe smoothe, dyniowy kompot, dyniowe drinki
Dynia jadalna na słono, ostro i wytrawnie
dyniowa zupa na tysiąc sposobów :)
dyniowy makaron lum makaron z dyni (Dynia makaronowa)
faszerowana dynia
zapiekana dynia
dyniowy ‚fast food’
dynia w sałatkach
dyniowy dressing
Jak sami widzicie dynia jadalna ma bardzo szerokie spektrum zastosowania w kuchni. Cieszmy się zatem sezonem dyniowym! My oczywiście polecamy własną uprawę dyni, bo nic tak nie smakuje jak warzywa z własnego ogródka!
Smacznego!