Maliny to przepyszne sezonowe owocowe, co zapewne wszyscy z nas wiedzą. Można je jeść prosto z krzaka, ale też świetnie nadają się do owsianki, ciast, koktajli, dżemów i soków. Posiadają też wiele właściwości odżywczych – mają niski indeks glikemiczny oraz małą ilość kcal w 100g. Ich właściwości prozdrowotne były znane w starożytności. Uprawiali je m. in. Grecy oraz Rzymianie. Ale czy wiecie, że liście malin również mają swoje zastosowanie i można je wykorzystywać do wszelakich celów? Porozmawiajmy więc dzisiaj o ich zastosowaniu ;)
Dla niektórych może być to zaskoczeniem, ale możemy sami zbierać i suszyć liście malin. Należy jednak pamiętać, aby krzaki, z których będziemy zrywać liście rosły daleko od jezdni oraz zakładów przemysłowych. Liście zrywamy latem i wybieramy młode, zdrowe pędy. Suszymy tylko w miejscu przewiewnym i zacienionym, nigdy bezpośrednio na słońcu. Przechowujemy ususzone liście w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Zioło można także kupić w większości sklepów zielarskich.
Właściwości
W liściach malin znajduje się wiele substancji aktywnych, m.in. garbniki, flawonoidy, karoten, kwasy organiczne. Dzięki temu wykazują działanie moczopędne, przeciwbakteryjne, rozkurczające, a także poprawiają przemianę materii. Liście malin zawierają dużą zawartość witaminy C. Właściwości lecznicze liście można śmiało porównać do tych, które posiadają owoce, jednak są one o wiele silniejsze.
Zastosowanie
Dzięki posiadanym garbnikom liście malin hamują rozwój bakterii jelitowych, dzięki temu stosowane są przy biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Wspierają walkę z grypą i przeziębieniem – wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe. Wyciąg z liście malin działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, naczynia krwionośne oraz macicę. Zalecany jest przy leczeniu dolegliwości kobiecych, zaburzeniach miesiączkowania czy upławach. Napar natomiast może być pomocny przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Można stosować z niego także okłady przy problemach skórnych i oparzeniach. Zawartość witaminy C i soli mineralnych wzmacnia organizm oraz wpływa pozytywnie na działanie układu odpornościowego.
Herbata z liści malin
O tym sposobie na przyspieszenie porodu słyszeli już chyba wszyscy :) Przekazuje się to jak legendę z pokolenia na pokolenie. Ale tak na poważnie. Herbata z liści malin, a dokładnie napar z jej liści, można pić w trakcie całej ciąży. Jego regularne picie przez porodem pomoże organizmowi przygotować się do niego, aby sprawniej przejść przez akcję porodową. Napar można jednak pić, jeżeli nie ma do tego żadnych przeciwwskazań, jak np. ciąża mnoga, planowane cięcie cesarskie, ciąża zagrożona, itp. Nie odstawaj go również po porodzie – napar pomoże macicy szybciej wrócić do swojego naturalnego rozmiaru oraz wzmocni organizm świeżo upieczonej mamy :)
Wyciąg wodny z liści malin
W łagodny sposób pobudza trawienie (wykazuje działanie żółciopędne), ale dzięki zawartości garbników przeciwdziała wystąpieniu biegunek. Dzięki swoim działaniom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym warto wykorzystać liście malin zewnętrznie. Napary i okłady mogą się świetnie sprawdzi do przemywania skóry z wypryskami oraz do płukania tłustych ciemnych włosów.
Jak przygotować napar z liści malin?
Należy wsypać do szklanki łyżeczkę suszu, zalać wrzątkiem,a następnie przykryć spodkiem i odczekać ok. 10 minut. Suszone liście można również dodać do tradycyjnej czarnej herbaty, aby dodać jej aromatu.
Korzystaliście z liści malin? Dodalibyście coś do powyższych zastosowań i właściwości?
Zdjęcia: www.unsplash.com