Kawa piernikowa czyli sposób na świąteczny relaks

Pyszna aromatyczna kawa, któż jej nie kocha :) Śledząc naszego bloga czy Instagrama pewnie zdążyliście zauważyć, że naszym pracom biurowo-projektowym bardzo często towarzyszy filiżanka tego magicznego naparu. A że lubimy urozmaicać sobie życie, to nasze kawy bywają różne. Jesienią w raczyliśmy się dyniową spice latte, o kawach smakowych opowiadałam Wam też we wpisie o zimowym rozgrzewaniu.

green_design_kawa-7

Święta, święta i po świętach. Zaczął się okres dojadania świątecznych smakołyków :) My mamy dzisiaj dla Was propozycję doskonałego towarzystwa dla świątecznych ciast, albo po prostu umilacza zimowych wieczorów. Propozycja na dziś – kawa piernikowa.

green-design-blog_kawa-piernikowa-1

Kawa piernikowa

Zazwyczaj kawy smakowe pijemy w kawiarniach, ponieważ to tam mamy największy ich wybór. W domu odbywa się do klasycznie – mała czarna, duża biała, jeśli dysponujemy ekspresem w polotach jest to espresso czy latte. A czy wiecie, że w rzeczywistości kawiarniana kawa smakowa jest prosta do wykonania również w domu? Tak jak wspominałam już we wpisie o zimowym rozgrzewaniu, możemy nabyć różne syropy smakowe do kawy w sklepach, możemy je również wykonać sami. O tym za chwilę.

green-design-blog_kawa-piernikowa-15

Kawa piernikowa jest bardzo rozgrzewająca dzięki mieszance korzennych przypraw, smakuje wyśmienicie, najlepiej z pierniczkami. Nie jest powiedziane jednak, że musi ona nam towarzyszyć wyłącznie w świątecznym czasie. Jest idealna również na zimowe popołudnia.

green-design-blog_kawa-piernikowa-2 green-design-blog_kawa-piernikowa-3 green-design-blog_kawa-piernikowa-4

Przepis jest banalnie prosty, gdyż do kawy, którą pijemy na co dzień wystarczy dodać do smaku zrobiony wcześniej syrop piernikowy. Syrop możemy przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętej buteleczce.

green-design-blog_kawa-piernikowa-9

Do rzeczy!

Syrop piernikowy

green-design-blog_kawa-piernikowa-5

SKŁADNIKI

  • 500 ml wody
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 10 goździków

green-design-blog_kawa-piernikowa-6

PRZYGOTOWANIE

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cynamon, imbir i goździki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy wanilię i przecedzamy płyn przez filtr do kawy lub gazę. Płyn wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby redukujemy płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Syrop przelewamy do czystej butelki.

green-design-blog_kawa-piernikowa-10

Możemy też przygotować modowo-korzennną wersję ekspresową syropu:

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki miodu

W rondelku podgrzewamy miód i łączymy z przyprawą do piernika. I gotowe :)

green-design-blog_kawa-piernikowa-11

green-design-blog_kawa-piernikowa-7

Tak przygotowany syrop wystarczy dodać do kawy w takiej wersji jaką lubimy najbardziej. Ja przelewam spienione mleko do wysokich szklanek, następnie delikatnie po ściance wlewam syrop piernikowy i świeżo parzoną kawę, dodaję bitą śmietanę, posypuję szczyptą cynamonu i od razu podaję najlepiej oczywiście w towarzystwie pierniczków. Wychodzi takie domowe piernikowe latte :)

green-design-blog_kawa-piernikowa-8 green-design-blog_kawa-piernikowa-13 green-design-blog_kawa-piernikowa-14

A wy jaką wersję kawy piernikowej wybieracie?

green-design-blog_kawa-piernikowa-12

28 grudnia 2016|DIY ;), Lifestyle, Praktyczne porady, Przemyślenia|0 komentarzy