Nowoczesna altana w typie GardenHouse

Altana ogrodowa jej modyfikacje i typy oraz moc inspiracji to był jeden z głównych tematów bloga w listopadzie ubiegłego roku. Powstał wtedy wpis z inspiracjami na altany oraz na kuchnie ogrodowe. Pojawiła się również nasza propozycja na ten element architektoniczny. Wszystko to związane było z faktem, że w okresie tym powierzono nam do realizacji dwa projekty i w obu znaleźć się miała altana. Równoległe tworzyłyśmy z Karoliną dwie idee, obie nowoczesne ale każda inna bo nie uznajemy w Green Design powtarzalności i pracy na gotowych wzorcach. Jedną z altan mieliście już okazję oglądać a dzisiaj chciała bym pokazać Wam drugi owoc naszej pracy :) Mam nadzieję, że się spodoba bo projektowanie tej altany sprawiło nam ogromna przyjemność.

Koncepcja altany powstała w oparciu o idee Garden House, czyli miejsca łączącego w sobie kilka funkcji inspirowanych wnętrzami domu. W naszym projekcie połączyliśmy przestrzenie takie jak: kuchnia, jadalnia oraz salon.

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_01

Kompozycyjnie układ altany jest mocno zgeometryzowany. Przenikające się na różnych płaszczyznach bryły tworzą ściany, sufity oraz podłogi a wszystko choć konstrukcyjnie solidne, po przez ażurowość połączeń daje złudzenie lekkości. Jedną z części altany jest schowane na tyłach pomieszczenie gospodarcze. Konstrukcja altany wspiera się na wykonanych z betonu ścianach oraz połączonym z nimi dwuczłonowym dachem. Dach tworzą dwie zachodzące na siebie prostokątne płyty: górna, większa, stanowiąca główny dach altany oraz podwieszona poniżej mniejsza, zadaszająca miejsce wypoczynkowe. Ostatnim elementem pełniącym zarówno funkcje konstrukcyjną jak i mocno dekoracyjną są drewniane żebra. W projekcie zastosowano pięć stalowych profili o przekroju kwadratowym (20cmx20cm), obłożonych drewnem tak aby wyglądały jak belki. Patrząc na konstrukcję od strony frontowej, dwa pierwsze żebra podtrzymują dach przechodząc nad jego mniejszą połacią, trzecie żebro łączy obie części dachu znajdując się pomiędzy nimi, natomiast dwa ostatnie żebra podpierają od spodu większą połać dachu. Podłoga altany zaprojektowana jest na dwóch poziomach. Wyższy poziom obejmuje kuchnię, jadalnię, przestrzeń grillową oraz pomieszczenie gospodarcze, natomiast niższy poziom to kącik wypoczynkowy. Dodatkowo koncepcja zakłada wprowadzenie trzech materiałów wykończeniowych na podłodze. Na wyższym poziomie jest to taras drewniany w obrębie jadalni, posadzka kamienna w części kuchennej oraz grillowej a także wylewka betonowa w pomieszczeniu gospodarczym. Niższy poziom całkowicie pokryty jest drewnianymi deskami tarasowymi, natomiast stopnie łączące oba poziomy pokryte zostały płytami kamiennymi. Różnica poziomów opisanych powyżej przestrzeni wynosi 50cm. W konstrukcji i wykończeniu altany zastosowano cztery podstawowe materiały: beton, stal, drewno oraz kamień naturalny.

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_02

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_03

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_05

Wewnętrzna przestrzeń altany o łącznej powierzchni 48m2, nieformalnie dzieli się na trzy części. Pierwsza i największa to kuchnia z jadalnią (27m2), kolejna to część grillowa (7,5m2) natomiast ostatnia to kącik wypoczynkowy (13,5m2). Główne wejście do altany prowadzi po dużych kamiennych płytach. Wprowadza ono do otwartej przestrzeni przeznaczonej na jadalnię. W zależności od wielkości stołu i ilości użytkowników możemy wypełnić całą przestrzeń (około 8-10 osób) bądź tylko jej część pozostawiając więcej miejsca wolnego. W dalszej części altany znajdują się szafki przeznaczone do użytku kuchennego. Zaprojektowano je w formie murków wykończonych tynkiem elewacyjnym oraz przykrytych kamienną płytą, pełniącą funkcję blatu kuchennego. Tak przygotowaną bazę wzbogacono o szafki w postaci wkładów ze stali nierdzewnej z półkami i szufladami. Jedna z szafek odgradza część jadalnianą od części wypoczynkowej, natomiast druga ciągnie się wzdłuż ściany pomieszczenia gospodarczego. W szafce tej zaprojektowano nie tylko półki i szuflady ale także ulokowano niewielką lodówkę oraz zlew. Nad blatem, na ścianie wiszą dwie drewniane półki. Tuż za zlewem blat kończy się na rzecz donicy na zioła. W dalszej części w murku z blatem koncepcja zakłada wprowadzenie dużego, zamykanego grilla. Ta część znajduje się już „pod gołym niebem”. Po prawej stronie od głównego wejścia do altany znajdują się schodki sprowadzające użytkowników na niższy poziom. W niewielkim zagłębieniu zaprojektowano kącik wypoczynkowy. Znajduje się tu betonowa ławka wykończona drewnianym siedziskiem. Projekt przewiduje wprowadzenie w tej części kolorowych poduch umilających wypoczynek. Dodatkowym elementem jest podwieszany fotel. Ma on postać półokrągłej huśtawki zawieszonej na łańcuchu do sufitu altany. Ponieważ ograniczona ilość miejsca nie pozwala na wprowadzenie stolika kawowego koncepcja przewiduje poszerzenie murka stanowiącego oparcie ławki, tak aby można było postawić na nim drobne przedmioty. Ozdobą wnętrza altany jest bez wątpienia ściana osłaniająca miejsce wypoczynkowe i podpierające niższą połać dachu. Na ścianie tej zaprojektowano umieszczenie dekoracyjnego panelu wykonanego z ażurowej płyty stalowej. Płyta posiada wytrawiony wzór i odpowiednio podświetlona stanowi obraz rzucający cienie na ścianę. Do kącika wypoczynkowego przejść można również z części grillowej po szerokich kamiennych schodach. Dzięki takiej kompozycji i konstrukcji przestrzeń altany jest wielofunkcyjna i pomimo podziału na strefy umożliwia swobodne porozumiewanie się użytkowników niezależnie od tego w którym miejscu altany się znajdują.

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_06

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_07

Poza głównym wejściem znajdują się jeszcze trzy dodatkowe. Jedno vis-à-vis ścieżki głównej, stanowi przejście w ścianie prowadzące do pomieszczenia gospodarczego, drugie znajdujące się po lewej stronie altany, to przejście z płyt kamiennych prowadzące również do pomieszczenia gospodarczego. Pozwala ono okrążyć ścianę i z łatwością przenieść do pomieszczenia większe przedmioty takie jak stół czy krzesła. Ostatnia ścieżka z altany prowadzi do położonego w pobliżu placu zabaw. Znajduje się ona po prawej stronie konstrukcji i wyprowadzona jest z części grillowej, tuż przy schodach do kącika wypoczynkowego.

Green Design Landscape Architecture_ Garden House_08

Koncepcja wprowadza wokół altany kompozycję roślin podkreślających modernistyczny charakter całości założenia. Powtarzającym się elementem jest pięć podłużnych rabat ograniczonych kostką granitową. Rabaty te mają szerokość 50cm i wysypane są grysem sjenitowym. Projekt przewiduje wprowadzenie w tej części jednogatunkowego, pasmowego nasadzenia traw ozdobnych o różnej wysokości i kwiatostanach mają to być: dwa pasy rozplenicy japońskiej oraz trzy pasy miskanta chińskiego. We frontowej części po obu stronach wejścia do altany koncepcja przewiduje rabatę, której główną ozdobą są kompozycje kamienne oraz posadzona między nimi niewielka ale bardzo oryginalna trawa ozdobna, Sitniczka zwisła. Kolorowym akcentem rabaty jest duży Różanecznik posadzony na tle betonowej ściany. Bardziej po zewnętrznej znajdują się dwie bliźniacze rabaty różniące się wielkością. Są to przestrzenie zadarnione karmnikiem ościstym oraz obsadzone kompozycją krzewów iglastych: sosny górskiej oraz sosny czarnej. Zarówno po prawej jak i po lewej stronie altany w miejscu gdzie drewniane żeberka stykają się z gruntem projekt przewiduje wprowadzenie podłużnych rabat wysypanych grysem granitowym. W rabatach tych zaproponowano posadzenie w ciągu sosen górskich pumilio wraz z wrzosami pospolitymi. Ostatnim elementem roślinnym są donice. W projekcie wyróżniamy dwa rodzaje donic jedne stałe, betonowe i drugie mobilne z tworzywa sztucznego. Dwie niewielkie donice betonowe znajdują się wewnątrz altany, jedna w blacie kuchennym przeznaczona pod uprawę ziół oraz druga przy schodkach w której zaproponowano posadzenie lawendy wąskolistnej. Duża betonowa donica w kształcie litery „L” stanowi oparcie ławki w części wypoczynkowej i osłania ją od otoczenia. W donicy tej zaprojektowano ciąg Rozplenic japońskich. Trzy donice z tworzywa sztucznego ulokowane są w zachodniej części altany i postawione wzdłuż filarów żebrowania ogradzają część jadalnianą. W donicach tych proponuje się posadzenie Lawendy wąskolistnej. We wszystkich donicach materiałem wykończeniowym na podłożu jest otoczak.

Mam nadzieję, że się Wam podobało, pozdrawiam Wszystkich wesoła, że za oknem wiosna :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz