Seehof by Noa – piękny hotel położony na włoskim płaskowyżu

Hotel Seehof położony jest na wysokim płaskowyżu w pobliżu miejscowości Natz- Schabs we Włoszech nad małym naturalnym jeziorem Flötscher Weiher.

W 2017 roku ten rodzinny hotel przeszedł gruntowną renowację i rozbudowę, z całym restylingiem. 16 nowych apartamentów, nowy basen i strefa wellness bezpośrednio nad jeziorem. Korespondują z nową koncepcją projektowania i zarządzania: postawienie na przyrodę i walory rekreacyjne jako punkt centralny.

Alpejski i śródziemnomorski

Położenie w środku gór nadaje hotelowi alpejski charakter z nutą śródziemnomorską. Główny budynek przypomina dostojną rezydencję na wsi. Głębokie loggie, jako otwarte przestrzenie, wizualnie powiększają apartamenty i w ten sposób intensyfikują szczególne połączenie hotelu z naturą. Nowy szorstki tynk w kolorze ziemi w połączeniu z nową przejrzystą, poziomą drewnianą konstrukcją nadaje hotelowi szlachetny wygląd.

„Drewniana fasada i jej chropowata powierzchnia nawiązują do otoczenia, z naciskiem na włączenie regionalnych materiałów. Komunikacja z jeziorem – ważną cechą i nazwą hotelu – jest tu celowo zainscenizowana” – Stefan Rier

Celebracja natury

Nowa strefa wellness z basenem i sauną łączy się strukturalnie z otaczającym krajobrazem. Imponująco otwiera się swoimi nieregularnymi wybojami i pergolami przez duże okna panoramiczne w kierunku jeziora. Bezpośrednie widoki z wnętrza na otaczający teren, jak również wewnętrzne otwarte przestrzenie, tzw. patia, dają wrażenie przebywania w dużym parku.

Ważną rolę odgrywa również aranżacja terenów zewnętrznych. Stworzono tu naturalną jedność, w której przestrzeń można przemierzać różnymi ścieżkami. Wokół brzegu jeziora rozmieszczono kontemplacyjne domy mieszkalne.

Połączenie architektury z otoczeniem jest tu najbardziej imponujące. Skośne, zielone dachy spa są wykorzystywane do opalania, a zielony teren płynnie przechodzi w otaczające lasy i sady owocowe. Architektura staje się krajobrazem. Usytuowanie podgrzewanego basenu zewnętrznego ma wpływ na użytkownika, podobnie jak przedłużenie stawu kąpielowego. Poziom wody w jeziorze jest na tym samym poziomie, dzięki czemu kanał łączy się wizualnie z jeziorem w nieskończoną powierzchnię wody.

Wzajemne oddziaływanie architektury i wystroju wnętrz tworzy holistyczny projekt, w którym goście i wypoczynek są celebrowani na łonie natury.

Czerwona trasa

Nowy wystrój wnętrz nawiązuje do historii tego miejsca i włącza ją do projektu. W 1958 r. Jakob Auer, dziadek właściciela ziemskiego, założył na płaskowyżu jabłoniowym Natz-Schabs, tzw. konsorcjum ulepszania gleby, aby zintensyfikować tradycyjną uprawę jabłoni. Stosowane wówczas powszechnie rury wodociągowe stały się inspiracją dla wystroju wnętrz. Miedziane rury, które są w całym hotelu, są świadomie zaakcentowane jako element wystroju – w sypialniach, lampach, małych stolikach, armaturze łazienkowej i haczykach w szafie. W strefie spa i recepcji rury tworzą niezwykły widok na ścianie i suficie.

Szczególna uwaga i wykorzystanie naturalnych materiałów z otaczającego środowiska, było punktem centralnym w projektowaniu wnętrz. Drewno, len, kamień, plecione meble i akcesoria w połączeniu z jasnymi, dyskretnymi kolorami odpowiadają naturalnej koncepcji nowego Seehof.

Jak podobała Wam się dzisiejsza podróż po tym niezwykłych hotelu?

8 czerwca 2021|Bez kategorii, Ciekawe miejsca, Inspiracje architektoniczne|0 komentarzy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments